Temat: Białka- funkcje, powstawanie i reakcje charakterystyczne.
-
Przeczytaj temat ze str. 196 -201.
-
Obejrzyj film: https://www.youtube.com/watch?v=S8IrpmKHobY
-
Wykonaj zadanie 1, 2 str 201.
-
Pod wpływem jakich związków białko się ścina nieodwracalnie?
Temat: Sacharydy – pojęcie i wzór ogólny.
-
Przeczytaj tekst str. 202-203.
-
Obejrzyj film: https://www.youtube.com/watch?v=kCC6AM0FLbQ
-
Wykonaj zadanie: 1,2 str. 203.
Temat: Glukoza i fruktoza.
-
Zapoznaj się z tekstem ze str.204-205.
-
OBEJRZYJ FILM: https://www.youtube.com/watch?v=6l2KzwPvKZM
-
Zapisz właściwości chemiczne i fizyczne glukozy i fruktozy.
Temat: Sacharoza – disacharyd.
-
Zapoznaj się z tekstem str. 208- 211.
-
Obejrzyj film: https://www.youtube.com/watch?v=h8kAIwBkUIA
-
Wykonaj zadanie 1,2,4 str.211.
Temat: Skrobia i celuloza – polisacharydy.
-
Zapoznaj się z tekstem ze str.212 – 217.
-
Obejrzyj film: https://www.youtube.com/watch?v=x3eN25EuGeQ
-
Zapisz właściwości fizyczne i chemiczne celulozy i skrobi.
-
Wykonaj zadanie 2, 3, str.217
Temat: Powtórzenie z działu: „Substancje o znaczeniu biologicznym”
-
Przeczytaj tekst powtórzeniowy ze str.218- 219.
-
Wykonaj zadania powtórzeniowe ze str.220 ( dla chętnych).