Wydarzenia z przedszkola

„Mam serduszko, wielkie serce, spójrz jakie czerwone.
Kogo kocham, kogo lubię, rzucę w jego stronę.
Ciebie kocham, Ciebie lubię, Ciebie pocałuję.
A czerwone dziś serduszko, wszystkim podaruję"

  14 lutego był dla przedszkolaków prawdziwym, czerwonym dniem miłości i przyjaźni. Dzieci wzięły udział w różnych zabawach związanych z walentynkami. Nie zabrakło oczywiście sercowych kolorowanek, spontanicznych emocji oraz pozytywnych uczuć. Na koniec tego czerwonego dnia każde dziecko otrzymało walentynkę.

  Babcia i Dziadek to słowa, kojarzące się każdemu z ciepłem, miłością i wszystkim co dobre. Niestety i w tym roku nie mogliśmy gościć dziadków w naszych progach. Koronawirus w znacznym stopniu ograniczył nasze życie oraz wzajemne kontakty. Doświadczenia te pozwoliły nam  jeszcze bardziej docenić, jak wielkim skarbem jest babcia i dziadek. Świat się zmienia, ale nie zmienia się jedno - miłość Babci i Dziadka, za którą dzieci serdecznie chciały podziękować. Wnuczęta  uczciły to święto składając dziadkom życzenia wręczając samodzielnie przygotowane laurki oraz upominki. Każda grupa nagrała filmik z krótką częścią artystyczną, którą pokażą ukochanym Dziadkom w domu.

  Dzieci z grupy „Świerszczyki” indywidualnie przygotowały pyszne, zdrowe i kolorowe kanapki. Przed ćwiczeniami praktycznymi wspólnie przypomnieliśmy o zasadach zdrowego odżywiania, piramidzie zdrowego żywienia, nawyku spożywania produktów służących zdrowiu zawierających witaminy i minerały. Dzieci po raz pierwszy robiły samodzielnie kanapki, ciesząc się z indywidualnego smarowania chleba masłem, krojenia warzyw. Po skończonej pracy dzieci konsumowały swoje zdrowe, kolorowe kanapki. Swoją wiedzę z przedszkola wykorzystały w domu rodzinnym.

  W ramach realizowania innowacji pedagogicznej „Warzywa i owoce” – smaczne, zdrowe, kolorowe” w grupie 5 – latków „Świerszczyki” dzieci samodzielnie wykonały sałatkę owocową i szaszłyki z owoców polskich oraz egzotycznych. Największą radość dzieciom sprawiło mycie owoców pod bieżącą wodą. Dzieci nauczyły się prawidłowo trzymać nóż przy krojeniu na deseczce owoców w kostkę. Samodzielnie nadziewały różnego rodzaju owoce na wykałaczki. Po przygotowaniu szaszłyków i sałatki owocowej dzieci z radością i apetytem je konsumowały.